Opis poti

Naš najbolj znan gorski prelaz katerega mora vsak kolesar vsaj enkrat osvojiti. V prvi svetovni vojni zgrajena cesta, ki povezuje Gornjesavsko dolino z dolino Trente na primorski strani, je postala pojem kolesarskih vzponov in priljubljena tema med kolesarji, ki primerjajo čas, v katerem so osvojili prelaz. Tura ni izrazito gorsko kolesarska, saj vzpon poteka ves čas po asfaltirani avtomobilski cesti in temu primerno se moramo med vožnjo tudi obnašati.

Iz Kranjske Gore nas cesta mimo hotela Lek, kjer začnemo meriti naš čas vzpona, pelje mimo jezera Jasna in potem naprej čez most,pod katerim teče reka Pišnica in kjer je odcep v Krnico. Tu se počasi začne cesta  vzpenjati in ovinki postajajo vedno bolj pogosti in strmi. 24 jih je do vrha in vsak osvojeni čas potreben za vzpon pod eno uro je vrhunski.

Tudi če ne tekmujemo s časom, je izlet na Vršiški prelaz vreden truda, saj se nam med potjo odpirajo lepi razgledi na okoliške gore, ki jim prihajamo vedno bliže.

Za bolj zagrizene je na razpolago še vzpon do Poštarskega doma nad prelazom, do katerega nas pelje strma, peščena pot, s katere se nam razkrijejo še dodatni razgledi. Samo dobrih 80 višinskih metrov nas loči do samega vrha in če ne s kolesom, se je vredno za dodaten razgled potruditi peš.

Vrnemo se po isti poti.

DOLŽINA POTI - 11.800m

N 13.77078, E 46.46042

Fotogalerija